ΕΣΠΑ 2014-2020

ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΠΑΤΡΩΝ

Η ΤΕΝΤΟΥΡΑ VANTANA είναι το φημισμένο ηδύποτο της Πάτρας.

Η ονομασία της πιθανώς προέρχεται από το λατινικό "tinctura" που σημαίνει βάμμα, εκχύλισμα. Η παράδοση αναφέρει ότι  η προέλευση της ανάγεται κατά τον 15ο αιώνα, την εποχή των Ενετών. Ο Παναγιώτης Βαντάνας ήταν πρωτοπόρος στην παραγωγή Τεντούρας. Στο λιμάνι της Πάτρας, ανακάλυπτε μικρούς Θησαυρούς που έρχονταν τότε από την ανατολή. Έτσι γαρύφαλλο από την Ινδονησία, κανέλλα από την Κεϋλάνη, μοσχοκάρυδο από την Ινδία , ήταν οι βασικές του πρώτες ύλες μεταξύ άλλων, στις αρχικές του συνταγές τεντούρας. Μετα από διαρκή προσπάθεια και αγάπη στην ποτοποίηση  κατάφερνε να δημιουργεί ιδιαίτερα ποτά και ξεχωριστή Τεντούρα. Οι παλιοί Πατρινοί την ονόμαζαν και “μοσχοβολήθρα” επειδή είχε ευχάριστο μυρωδάτο άρωμα.

Τον 20ο αιώνα καθιερώνεται στην Πάτρα από γενιά σε γενιά. Πολλοί προμηθεύονται Τεντούρα από την ποτοποιία του Παναγιώτη Βαντάνα στην οδό Γεροκωστοπούλου, στο Μαρκάτο της Πάτρας. Στις κοινωνικές εκδηλώσεις τους, διασκεδάζουν πίνοντας Τεντούρα Βαντάνα. Την συνοδεύαν με αμύγδαλα και καρύδια, με γλυκίσματα σοκολάτας, με λουκούμια και με αποξηραμένα φρούτα όπως χουρμάδες, σύκα, δαμάσκηνα και βερίκοκα. Μετά τα γεύματα τους, την απολαμβάναν και σαν χωνευτικό ποτό.

Ο Παναγιώτης Βαντάνας παρασκεύαζε την κλασική του Τεντούρα και το 1950 δημιούργησε την ιδιαίτερη Τεντούρα του για τους καλούς του φίλους και πελάτες. Η ΤΕΝΤΟΥΡΑ VANTANA CLASSIC και η ΤΕΝΤΟΥΡΑ VANTANA 1950 ESPECIAL, με πιστοποιημένη και κατοχυρωμένη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, είναι πανελλαδικά και παγκοσμίως οι πρεσβευτές αυτού του υπέροχου ποτού και αναδεικνύουν την Πάτρα, τον παραδοσιακό χώρο προέλευσης της.

Πρόκειται για δυο διαφορετικές συνταγές που βασίζονται στην διαβροχή ξύλων κανέλλας και γαρύφαλλων, αλλά και άλλων βοτάνων και μπαχαρικών με απαλή παρουσία εσπεριδοειδών, σε αλκοολικό διάλυμα. Το διάλυμα αυτό εμπλουτίζεται με ανωτέρας ποιότητας παλαιωμένη Μαυροδάφνη Πατρών, οίνο γλυκύ ερυθρό προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, για να  ενδυναμώσει το χρώμα του, να μαλακώσει τη γεύση του, να ισορροπήσει τις αντιθέσεις και να αποκτήσει οινική γλυκύτητα.

ESTABLISHED 1904

ΕΣΠΑ 2014-2020

Search